Artikelen

Hoe doe je dit in Git?

Azure DevOps / Git

Hoe doe je dit in Git?

Ik kwam een handig overzicht tegen met hoe je allerhande zaken in Git regelt - en dat kan handig zijn.

Veel van de cursisten die ik in de training “Azure DevOps for BI” krijg, zijn recent overgeschakeld van versiebeheer TFVC (TFS) naar Git voor hun BI-, DW- of andere Data Platform-projecten. Dan kan het zijn dat je je regelmatig afvraagt: hoe doe je dít eigenlijk? Sterker nog: dat is heel normaal. Git werkt namelijk net even anders dan veel klassieke versiebeheertools.

A merger of highways
Branches en Merges kunnen best mooi zijn.. Photo by pine watt on Unsplash

Mijn advies (en de manier waarop ik in mijn trainingen insteek) is altijd om binnen Git zo snel mogelijk met de commandline te starten. Je krijgt dan het snelst de ervaring met Git zoals het ontworpen is. En ondanks alle mooie grafische tools zul je vroeg of laat tóch op de commandline uitkomen: beter om dat te doen op een moment dat je het rustig kunt uitzoeken - bijvoorbeeld tijdens een training!

Naast de documentatie (die vrij uitgebreid, maar ook vrij technisch is) kwam ik hier een handig overzicht voor tegen - "Flight Rules for Git". Niet zozeer een "cheat sheet", maar eerder een "cookbook" - waarin allerhande scenario's (van heel eenvoudig tot zeer geavanceerd) handig voor je op een rijtje staan.

Flight Rules for Git is te vinden op - hoe kan het ook anders - GitHub 😄:

https://github.com/k88hudson/git-flight-rules

Ben je benieuwd hoe je met Git en Azure DevOps de kwaliteit van jouw BI- en Data Platform-oplossingen kunt verbeteren? Schrijf je dan in voor de tweedaagse training Azure DevOps voor BI en Data Platforms!