Data Engineer traineeship

Data Engineer traineeship

Je Data Platform staat als een huis. Hoe zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers binnen no-time inzetbaar zijn als Data Engineer? Simpel; met het Data Engineer traineeship. Die geeft nieuwe medewerkers van jouw Data Team een kick-start. Onze opleiding koppelt theorie en de dagelijkse praktijk op een vanzelfsprekende manier aan elkaar. Nieuwe medewerkers zijn snel ingewerkt, verbreden hun data-horizon, raken geïnspireerd door de mogelijkheden en zorgen zo voor meer rendement.

Data Engineers nodig?

Als Sigma Data ondersteunen je Data Team natuurlijk graag met onze consultants, maar consultancy is slechts een deel van de oplossing. Intern zijn ervaren mensen nodig die de initiatieven op het gebied van Data Platforms en Data Engineering voortzetten en voor continuïteit zorgen. Anders is die kostbare dataoplossing de spreekwoordelijke rode sportwagen die alleen naar buiten komt voor een boodschappenritje.

Over het Data Engineer traineeship

In het Data Engineer traineeship leiden we nieuwe medewerkers op tot junior Data Engineer. Ons doel is om je nieuwe medewerker zo snel mogelijk daadwerkelijk aan de slag te laten gaan in jouw data-team. Daarom starten we ons traineeship met drie weken voltijd training. Maar we laten het daar niet bij! In de loop van het jaar volgen deelnemers aan dit traject verdieping en verbreding, zodat ze in de loop van het jaar uitgroeien tot waardevolle Data Engineers.

Opzet van het traineeship

Het Sigma Data Traineeship voor Data Engineers bestaat uit drie onderdelen: Basis, uitbreiding en specialisatie

Inhoud: Basis Data Engineering

We starten het Data Engineer traineeship met een basis. Het doel van het basis-traject is om aan het werk te kunnen. We leggen daarom de focus op technische kennis die nodig is om zelfstandig mee te kunnen werken op projecten. Daarnaast leggen we een focus op certificering: dit helpt om een bredere blik te krijgen van het dataplatform, en te weten wat er nog meer in de wereld is. Voor consultants kan het ook enorm helpen om bij een klant aan de slag te kunnen wanneer de trainee nog geen praktijkervaring opgedaan heeft. We proberen dit allemaal binnen vier weken te doen. Zodat we zo snel mogelijk aan de slag kunnen.

De volgende onderwerpen komen in het basis-onderdeel aan bod:

 • SQL
 • Azure en Azure Data fundamentals
 • Dimensioneel modelleren
 • Scrum
 • Orchestratie en ETL met Azure Data Factory
 • Data-analyse en wrangling met Python

Als afronding doen deelnemers de volgende twee examens:

 • Scrum (PSM of CSM)
 • Naar keuze een examen AZ-900 (Azure Fundamentals) of DP-900 (Azure Data Fundamentals)

Inhoud: Uitbreiding Data Engineering

Gedurende het jaar gaan we in het Data Engineer traineeship verder met uitbreiding. Nieuwe technieken, verbreding en verdieping. Zodat mensen ook écht uitgroeien tot Data Engineers, met goede kennis van nieuwe ontwikkelingen en de breedte van het vakgebied. Dat doen we zoveel mogelijk in trajecten die naast het dagelijkse werk gevolgd kunnen worden, zoals ons leertraject Power BI. En we wachten er ook niet lang mee: sommige trainingen starten al direct aansluitend aan het basistraject!

In het uitbreidings-deel komen de volgende onderdelen aan bod:

Voor trainees die consultancy gaan uitvoeren, zitten in dit onderdeel ook consultancy-vaardigheden als algemene consultancy-skills en gedragsstijlen.

Als afronding doen deelnemers één of twee van de volgende drie examens:

 • Power BI (DA-100)
 • SnowPro
 • Data Engineering on Azure (DP-203)

Inhoud: Specialisatie Data Engineering

Afhankelijk van de keuzes die in je organisatie gemaakt worden, is het mogelijk om verder te gaan specialiseren. Dit hoort niet overal bij de kern van het Data Engineering traineeship, maar zijn vaak belangrijke bouwstenen voor een organisatie. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld:

 • Programmeren in R
 • Data Engineering in Python
 • Data Science ondersteunen met AzureML
 • MLOps: Machine Learning modellen operationaliseren
 • Data processing ontwikkelen in containers
 • Streaming Data verwerken
 • On-premises dataplatforms (SSIS, SSAS, SSRS, SQL Server)
 • Datamodelleren met Data Vault
 • Database- en cloud-beheer

Voor deze onderwerpen is er generiek gesproken na het eerste jaar ruimte.

Ligt het programma vast?

Het programma hierboven is ons standaard aanbod. We doen echter ook in-house traineeships. Deze kennen vaak een sterkere organisatorische component ("hoe doen we zaken in onze organisatie") en zijn toegespitst op de specifieke technieken die er van toepassing zijn in jouw organisatie.

Maar ook wanneer je deelneemt in ons standaard traineeship is afhankelijk van wat je nodig hebt er ruimte om stof te vervroegen of te laten vervallen.

Volgende editie: maart 2022

In maart 2021 start er wederom een Sigma Data Traineeship waarin we jouw (nieuwe) medewerker inwerken en opleiden.

 1. Wij verzorgen de opleiding van de (nieuwe) medewerker.
 2. In drie weken stomen we hem/haar klaar om mee te werken in jouw Data Team.
 3. In de loop van het jaar plannen we extra verdieping en verbreding zodat je medewerker doorgroeit.

Geïnteresseerd?

Gun je je nieuwe medewerker ook een vliegende start? Wil je de aanwezige kennis vergroten en actief borgen? Of ben je benieuwd naar onze andere oplossingen om jouw organisatie aan een moderne data-oplossing te helpen?

Neem dan direct contact op met Koos van Strien (06-42507492 / info@sigmadatalearning.nl). Hij kan je zowel inhoudelijk als qua proces alles vertellen over het traineeship en hoe deze kan aansluiten bij jouw organisatie!