Artikelen

Onze trainingen in Corona-tijd

man-using-laptop-on-table-against-white-background-257897
Learning & Sharing Knowledge

Onze trainingen in Corona-tijd

Zolang in Nederland de "intelligente lockdown" van kracht is, zijn er een paar zaken die even anders gaan dan anders. In het bijzonder op het gebied van onze trainingen (waar inschrijvingen soms wel drie maanden van tevoren binnenkomen) krijgen we nu regelmatig de vraag of trainingen doorgaan.

Gaat de cursus door?

In principe gaan de cursussen die we vanuit Sigma Data Learning zelf organiseren gewoon door. We blijven daarbij dezelfde kwaliteitsstandaarden hanteren:

 • Kleine groepen (max. 10 personen)
 • Trainers met veel praktijkervaring die écht verstand hebben van de stof
 • Trainingen die zowel inhoudelijk als didactisch uitblinken

Wel houden we de physical distancing in acht. In dat kader is het niet handig om met meerdere personen uit diverse organisaties en regio's enkele dagen in een ruimte te gaan zitten. De trainingen worden dus online uitgevoerd.

Waarom zie ik als locatie "Utrecht" staan?

Veel trainingen worden ruim van tevoren worden ingepland. Veel cursisten schrijven zich ook ruim van tevoren in. Omdat de nieuwe maatregelen dan nog niet bekend is, plannen we in principe onze trainingen op een locatie in. Wanneer de maatregelen versoepeld worden, kun je dan gewoon naar de locatie komen.

Hoe werkt een online training?

Online trainen werkt - net als online vergaderen of borrelen - soms verrassend goed. En soms valt het vies tegen. Zoals je van Sigma Data Learning gewend bent hebben we veel aandacht voor de didactische kant: hoe zorgen we ervoor dat onze trainingen niet alleen relevant zijn en inhoudelijk aansluiten bij de behoeften van jou (en je organisatie), maar zorgen we er ook voor dat de boodschap aankomt?

Uitdagingen die je als cursist bij een online training kunt hebben zijn bijvoorbeeld:

 • Een dag lang training is vermoeiend
 • Je bent sneller je focus / aandacht kwijt

Bij Sigma Data Learning werken we met diverse vormen van online training. Meestal behouden we de normale trainingsdagen, maar passen de vorm aan op drie gebieden:

 • Meer afwisseling van werkvormen
 • Meer zelf doen
 • Meer interactie op de echt interactieve momenten

Je krijgt van tevoren een e-mail met de link naar een online trainingsplatform. Hier kun je op de dag van training zelf inloggen, waarin je via een video-meeting de andere cursisten en trainer ontmoet. Je zult wel een eigen computer moeten hebben, maar bent niet afhankelijk van specifieke software: Sigma Data Learning heeft al een cursuscomputer voor je ingericht, waar alles klaarstaat voor een optimale leeromgeving. Je krijgt hier gedurende de cursus een link voor, en kunt hier gewoon vanaf je PC of Mac op inloggen.

Wat zijn de voordelen van online training?

We geloven dat het combineren van het "zelf dingen doen" met de toegevoegde waarde van een expert met wie je zaken doorspreekt leiden tot een meerwaarde van online training. Je zult merken dat sommige zaken nog beter blijven hangen, en dat tegelijkertijd er echt ruimte is voor gesprekken en het delen van ervaringen. Waar mogelijk, maken we die meerwaarde nog groter:

 • We monteren regelmatig video's van uitleg. Dat zorgt voor een beknoptere uitleg, die je later nog eens kunt terugkijken - alleen, of met collega's
 • Maatwerktrajecten doen we veel in korte sessies van een dagdeel. Zonder reistijd is dat opeens een stuk aantrekkelijker:
  • Door meerdere sessies heb je meer tijd om de stof te verwerken
  • Je kunt tussen de sessies in direct het geleerde toepassen
  • Je hebt gelegenheid om opdrachten af te maken wanneer je wat meer tijd nodig hebt

Wanneer meerdere mensen samen een cursus volgen, is er altijd een natuurlijk verschil in tempo. De ene keer ben je als eerste klaar met een oefening, de andere keer ben je net niet helemaal klaar terwijl de training al verder gaat. In een "fysieke" classroom training lossen we dat meestal op door de tijd voor een lab te nemen tot het moment waarop een groot deel van de cursisten klaar is. We geven daarnaast zoveel mogelijk materiaal mee naar huis, zodat je achteraf nog zaken kunt afmaken of uitproberen. Met een remote training in meerdere korte sessies is dit proces veel natuurlijker geworden: je doet de oefeningen al in je eigen omgeving, en tussen elke sessie van 3 à 4 uur zit vaak meer dan een dag voordat de volgende sessie plaatsvindt. Ruim tijd dus om nog even een oefening af te maken voordat er weer nieuwe onderwerpen passeren.

Hoe schrijf ik me in voor een online training?

In principe op dezelfde manier als voor een reguliere training! Je kunt je via het kopje "trainingen" inschrijven op de betreffende trainingspagina. Ben je met 4 of meer mensen? Dan loont het wellicht om de training (virtueel) in-company te doen. Bel of mail even voor de mogelijkheden!