Artikelen

Python gebruiken in Power BI? Let hierop!

Power BI / Python

Python gebruiken in Power BI? Let hierop!

Je kunt binnen Power BI de Python-programmeertaal inzetten voor bijvoorbeeld data-transformatie (in Power Query) of voor visualisatie (in je rapport). Maar het is niet altijd direct duidelijk hoe je dat nu goed instelt. Koos heeft daarom een korte video opgenomen waarin hij uitlegt hoe je effectief met Python aan de slag kunt in Power BI.

Zoals je wellicht hebt meegekregen, zijn onze leertrajecten Power BI (link) in volle gang. In tien weken leren deelnemers alles van Power BI: van het maken van geavanceerde, interactieve rapportages tot aan Power Query en DAX. Het is altijd enorm inspirerend om te zien hoe mensen Power BI echt gaan inzetten voor hun eigen data.

Eén van onze deelnemers in een recente training had al wat ervaring opgedaan met Power BI, en was bijzonder verrast door de mogelijkheden die er waren binnen Power BI wanneer je bestaande Python-scripts wilde inzetten. Bijvoorbeeld voor het ontsluiten van data, of voor het visualiseren van data. Alleen liep hij vrij snel tegen een probleem aan: hoewel Python geïnstalleerd was, kreeg hij een rare foutmelding vanuit ADO.NET..

Waarom krijg ik in Power BI Python-foutmeldingen uit ADO.NET?

Wanneer je Python binnen Power BI al geprobeerd hebt, is de kans groot dat je een foutmelding bent tegengekomen over "ADO.NET: Python script error" en vervolgens details over numpy, package failed to import en iets met mkl-service. Een nogal lange foutmelding, en als je op Google wat aan het zoeken slaat komen mensen met de gekste oplossingen:

 • Opnieuw installeren van je Python-libraries
 • Anaconda opnieuw installeren
 • Resetten van instellingen

... dat is echter allemaal niet nodig. De crux zit 'm hierin: Power BI verwacht dat je Python-binaries en -libraries ook in je PATH staan. In de onderstaande video (7:36) neem ik je mee in het gebruiken van Python binnen Power BI:

Nog even kort op een rijtje

Als je dus met Python aan de slag wilt, neem dan de volgende stappen:

 1. Installeer Anaconda, kies voor de standaardinstellingen
 2. Voeg de volgende mappen toe aan je omgevingsvariabele "Path":
  • %USERPROFILE%\anaconda3
  • %USERPROFILE%\anaconda3\Library\mingw-w64\bin
  • %USERPROFILE%\anaconda3\Scripts
  • %USERPROFILE%\anaconda3\Library\bin
 3. Wanneer je in Power Query aan de slag wilt, zorg er dan voor dat de data in je Python-script opgeslagen wordt in een variabele. In de meeste voorbelden wordt hier een variabele met de naam "dataset" voor gebruikt

Hieronder een voorbeeld van een Python-script voor de Power Query Python-connector dat in de video gebruikt werd:

import pandas as pd

dataset = pd.DataFrame.from_dict({'kolom1': ['waarde1', 'waarde2'], 'kolom2': ['waarde3', 'waarde4']})