Artikelen

"Single version of the fact" vs. Power BI

Power BI

"Single version of the fact" vs. Power BI

Eén van de sterke punten van Power BI is de mogelijkheid om elk rapport een eigen dataset mee te geven. Tegelijk is dit één van de grote uitdagingen: hoe voorkom je dat je "silo's" creëert? Eilandjes van data die niet met elkaar te verbinden zijn?

Data-integratie

Power BI biedt aan gebruikers de mogelijkheid om allerhande analyses te doen. Dit kan op basis van bestaande kubussen, gecontroleerde bronnen als het EDW, maar ook allerhande eigen data. Hoewel er hiermee een zekere integratie mogelijk is, heeft Power BI bij mijn klanten nog nooit het integratie-stuk vervangen. Voor organisaties met een grotere data "huishouding" en behoefte aan echte data-integratie is het EDW als tussenlaag dan ook nooit weggeweest.

Bij klanten die recenter zijn gestart met Business Intelligence zie ik de beweging vaak andersom. Er is daar nooit een EDW nodig geweest, dus wordt gestart met enkele rapporten op niet-historische data in Power BI. De oplossingen worden vervolgens groter en verspreiden zich door het bedrijf. Dan rijzen er nieuwe uitdagingen: hoe beheren we de snel groeiende hoeveelheid datamodellen? Hoe zorgen we ervoor dat er integratie gaat komen, en voorkomen we silo's?

Golden Datasets en Dataflows

Matt Allington (https://exceleratorbi.com.au/) heeft hier recent een paar interessante artikelen over geschreven, die ik graag met je deel:

  • New Power BI reports from a Golden Dataset bespreekt hoe je een Power BI dataset kunt uploaden naar je Power BI service, en hier vervolgens meerdere rapporten op kunt bouwen. Op deze wijze scheid je een stuk modellering van rapportage. Feitelijk heb je hierdoor een light-versie van een kubus in de cloud beschikbaar. Let op: alle rapporten die afhankelijk zijn van zo'n "Golden" Dataset moeten naar dezelfde workspace gepubliceerd worden als waar de dataset staat!
  • Power BI Dataflows and Why You Should Care legt uit wat Power BI Dataflows zijn en hoe je hier gebruik van kunt maken. Power BI Dataflows zijn bijzonder interessant wanneer je data wilt integreren voor gebruik in Power BI, maar dit niet in een Data Warehouse wilt doen.
  • Moving Queries from Power BI Desktop to Dataflows is een vervolg hiervan. Als je Power BI dataflows wilt inzetten, wil je vermoedelijk ook je bestaande Power Query "ETL" hier onderbrengen. Hoe doe je dit?

Meer advies nodig?

Wil je ook starten met Business Intelligence of datagestuurd werken binnen jouw organisatie? Of ben je ermee gestart, en herken je je in bovenstaande groei-uitdagingen? Dan is het een goed idee om samen eens te kijken naar jouw uitdaging - grote kans dat we je kunnen helpen op een manier die jouw organisatie verder helpt.

Comment (1)

  1. […] artikelen gedeeld over Power BI Dataflows. Eerder heb ik al een artikel van hem genoemd in “Single version of the fact vs. Power BI”. Inmiddels zijn de artikelen op zijn weblog echt tot een handige “zero to hero” […]

Comments are closed.