Artikelen

Stacked Bar - boven én onder

DAX / Power BI

Stacked Bar - boven én onder

MVP David Eldersveld heeft in het kader van Makeover Monday een idee de stacked bar chart:

While bar/column charts as a whole are probably the best choice in many circumstances, problems with stacked bar charts are well-documented. Would a dynamic stacked bar/column chart that allows viewers to center their focus on a selected category be any better?

In een gestapelde kolomgrafiek (stacked bar chart) onderscheid je in één kolom meerdere categorieën aan met behulp van kleuren. In het voorbeeld hieronder zijn drie types van een product weergegeven: A, B en C. Je ziet hier de aantallen op de Y-as uitsplitst over de weken waarin ze verkocht zijn op de X-as. Daarnaast zijn de verkopen ook uitgesplitst over categorieën met behulp van kleuren blauw, rood en groen:

David Eldersveld ("DataVeld") laat in zijn artikel zien hoe je in Power BI relatief eenvoudig een stacked bar chart maakt waarbij de X-as niet op "0" staat. In plaats daarvan zet je één van de categorieën boven de X-as. Deze categorie is hiermee niet meer "stacked" en dus eenvoudig af te lezen. De andere overige categorieën geef je stacked onder de X-as weer. Deze zijn dan minder goed afleesbaar (want stacked), maar de trend van één categorie t.o.v. alle andere categorieën is wel zichtbaar.

https://dataveld.com/2018/11/25/create-a-dynamic-diverging-stacked-bar-chart-in-power-bi-or-dont/