Artikelen

Waar vind je nieuwe Data Engineers?

Banner Sigma Data Academy
Azure / Azure Data Factory / Azure DevOps / Azure SQL Database / Azure Synapse Analytics / ETL / ELT / Learning & Sharing Knowledge / Power BI / SQL (taal)

Waar vind je nieuwe Data Engineers?

Het is vaak een uitdaging om de juiste mensen in het Data Engineering team te krijgen en behouden. En de hoeveelheid werk voor je Data Engineering team neemt tegelijk alleen maar toe.

En het ís ook lastig: goede professionals zijn lastig te vinden. Maar je wilt niet alleen dat ze goed zijn in hun vak, bovenal wil je een goede fit: je hebt natuurlijk leuke technische uitdagingen, maar het is wel zo fijn dat mensen ook in je organisatie de uitdaging én de aansluiting vinden!

Oplossingen voor de korte termijn

Veel organisaties hebben op zeer korte termijn medewerkers nodig die zeer ervaren zijn. En die zijn lastig te vinden. En daarmee ook duur. Ze zijn te vinden: via externe recruitment bijvoorbeeld. Met hun enorme netwerk en marktkennis lukt het externe recruiters vaak om de mensen te vinden met de juiste vaardigheden. Naast dat dit niet bepaald goedkoop is, is het onzeker hoe lang deze persoon blijft "plakken".

Een andere oplossing voor de korte termijn is de inhuur van consultancy. Dat geeft je ervaren medewerkers en veel flexibiliteit. Maar consultancy is slechts een deel van de oplossing. Intern zijn ervaren mensen nodig die de initiatieven op het gebied van Data Engineering voortzetten en voor continuïteit zorgen. Anders is die kostbare dataoplossing de spreekwoordelijke rode sportwagen die alleen naar buiten komt voor een boodschappenritje.

Oplossingen voor de lange termijn

Een beproefde lange-termijn oplossing is het opleiden en inwerken van nieuwe medewerkers. Dat "nieuw" hoeft niet te betekenen dat ze net van school komen: het gaat erom dat medewerkers junior zijn in vakgebied Data Engineering. Dat geeft een aantal voordelen:

  • Zowel nieuwe als bestaande medewerkers kunnen worden opgeleid tot Data Engineer. Dat combineert de kracht van nieuwe inzichten van buiten met de lange-termijn ervaring en organisatiekennis van mensen die al binnen je organisatie werken.
  • De mogelijkheid voor mensen in je organisatie om zich op te laten leiden tot Data Engineer zorgt voor duurzame inzetbaarheid.
  • Mensen krijgen de kans om zich te ontwikkelen. Dat vertaalt zich in loyaliteit.
  • Je krijgt medewerkers die niet alleen een technisch kunstje komen doen, maar zich ook in je organisatie verdiepen.

Er zijn echter ook belangrijke bezwaren die naar boven komen bij het inzetten van junioren:

  • De junior moet geworven en opgeleid worden. Dat zijn eenmalige kosten, maar vaak gelijk aan (of hoger dan) het werven van een medior medewerker.
  • Er zijn veel partijen die junioren (vaak studenten) opleiden en aanbieden. De focus ligt echter vaak op grote organisaties, en de technische opleiding die vooraf wordt aangeboden is minimaal
  • Het lijkt soms een dubbele gok: de medewerker is nieuw (dus de organisatie-fit moet zich nog bewijzen), maar heeft ook zijn/haar kennis nog niet bij zich!

De Sigma Data Academy

Bij Sigma Data Learning hebben we een traject ontwikkeld waarin we de opleiding verzorgen van nieuwe Data Engineers. Bijvoorbeeld van iemand die net in dienst komt. Of iemand al binnen jouw organisatie werkt, maar nu graag in het data-team aan de slag wil. In zeven weken leert én ervaart de deelnemer alle benodigde technische kennis die binnen jouw organisatie van toepassing is. En past dit al gedurende het traject continu toe binnen de organisatie.

Nu laten we zelf nieuwe medewerkers in dit traject meelopen, maar hebben ook plaatsen gereserveerd voor externe deelnemers.

Meer weten?

Benieuwd naar de Sigma Data Academy? We hebben alle informatie even op een rijtje gezet in een flyer. Deze kun je hier direct downloaden:

Flyer Sigma Data Academy - Nieuwe Medewerkers een Vliegende Start

Je kunt ook direct even contact opnemen met Koos van Strien (06-42507492 / informatie@sigmadatalearning.nl). Hij kan zowel op het gebied van inhoud als proces al je vragen beantwoorden!